Имат ли нужда децата от слънчеви очила?

Имат ли нужда децата от слънчеви очила?

Имат ли нужда децата от слънчеви очила?

Слънчевите очила са много важни за защита на очите на вашето дете по две основни причини:

  • Ретината на човек се  развита до 20-годишна възраст и преди това тя не може да филтрира всички UVA и UVB лъчи. Слънчевите очила предлагат ефективна защита, предотвратявайки увреждане на очите.
  • Напълно типично за децата е да гледат директно към слънцето без дори да мигат, несъзнавайки опасността от това. За съжаление това може да доведе до изгаряне на ретината.

Избирайки качествени слънчеви очила тези рискове ще се сведат до минимум и ще можем без притеснение да оставяме децата си да се наслаждават на играта под слънчевите лъчи.☀️

От какво да се водим при избора на слънчеви очила?

  1. UV защита - изберете слънчеви очила, които блокират 99%–100% UV лъчите. Това ще ви гарантира, че очите на детето ви са защитени както от UVA (дълги), така и от UVB (къси) лъчи. 
  1. Подходящ размер - уверете се, че стъклата на очилата покриват изцяло очите на детето. В противен случай, защитата няма да е ефективна, а и най-вероятно детето няма да иска да ги носи, защото те ще са неодобни за носене и за гледане през тях.
  1. Обърнете внимание на рамките - в зависимост от възрастта на детето, се препоръчва различни характеристики на очилата:

За деца под 2-годишна възраст е най-добре да избирате огъващи се слънчеви очила, а НЕ НЕЧУПЛИВИ. Причината за това са две:

  • децата под 2 годинки няма добре оформена извивка на нослето и по-трудно ще се задържат друг вид очила на тях.
  • на тази възраст децата няма как да пазят вещите си, а в същото време са и вече достатъчно големи да проявяват самостоятелност, затова тяхната безопасност е на първо място. Избирайки огъващи се слънчеви очила, можем да сме по-спокойни, че те няма да се счупят лесно и да наранят детето ни.

За деца над 2 години вече можем да сме по-свободни в избора си на слънчеви очила, но отново е добре те все пак да бъдат нечупливи или огъващи се. Като допълнение, в тази възраст е добре да имат и каишка за очила. Това ще даде свобода в играта когато носят очилата си, а също така ще предотврати и лесната им загуба.

Нещо валидно за всички слънчеви очила е те са бъдат съхранявани в предпазен калъф. Всяко надраскване по стъклата води до нарушаване целостта им , а това намалява защитата, която се осигурява за детето.

 

А как да постъпим ако детето отказва да носи очила?

Децата са по-склонни да изпълняват “задължителните” неща, когато избора за това е техен. Тоест, нека детето участва в избора на слънчевите си очила. Дайте му избор от няколко, одобрени от вас модела и то само ще реши, кои иска да носи.

Бъдете пример. Децата може да не слушат какво им казваме, но не пропускат нищо, от това, което правим. Затова полагайки грижа за очите си предпазвайки ги от слънцето, ние даваме добър пример на децата си и те най-вероятно ще искат да носят слънчеви очила.

 

💡 Освен със слънчеви очила, носенето на шапка също може да помогне за защита на очите, като тя не позволява навлизането на пряка слънчева светлина към очите.

Освен очите, важно е и да защитим нежната детска кожа, затова, дори през зимните месеци 🏔️ и дните с по-малко слънце се препоръчва използването на слънцезащитен крем. 

И не на последно място - не забравяйте за хидратацията и винаги носете бутилка с вода 💧.

За финал ще кажем, че няма нищо по-хубаво от игрите навън, а когато децата ни са защитени, тогава си е направо безценно ☀️🌳.

Оставете коментар:

* задължително

Коментарът Ви ще бъде публикуван след преглеждане.