Детето ми не стои мирно, ... особено по време на хранене!

Детето ми не стои мирно, ... особено по време на хранене!

Детето ми не стои мирно, ... особено по време на хранене!

Детското хранене много често е предизвикателство за родителите, като статистиката показва, че между 20% и 50%* от здравите деца и от 70% до 89%** от децата със здравословни проблеми се сблъскват с такива трудности. 

Ако вашето дете не страда от здравословни проблеми, които да влияят на храненето му, но проявява липса на интерес и спокойствие по време на хранене, тази статия предоставя стратегии, фокусирани върху събуждането на интереса и поддържането на концентрацията по време на този важен процес.

 

Храненето се превръща в кошмар, пробвайте това:

 

🧑🏼‍🍳 Дайте му отговорна задача.

Децата обичат да бъдат ангажирани с важни неща. Те искат да демонстрират своята индивидуалност и да правят нещата сами. 

Включете детето си в приготвянето на вечерята като му дадете да слага зеленчуци в тенджерата, позволете му да слага подправки или да измерва брашно на кухненската везна. 

Помолете го да сложи покривката, а защо не и да сервира приборите, своите или на възрастните. 

Много добър вариант е да преместите детските съдове за хранене на нисък, удобен за детето шкаф и то само да може да изважда и сервира посудата си. 

Ще се изненадате колко щастливи, развълнувани и заинтригувани могат да станат след това децата. По този начин те ще са по-склонни да седнат и да се хранят, заедно с всички останали.

Моят син например, винаги когато приготвяме нещо заедно пита баща си дали му е харесала храната. Не спира да казва “ Ммм , че вкусно” и да е горд от добре свършената работа. 

 

😌 Осигурете комфорт.

Много често, проблемите с отказ от хранене и разсейване могат да се дължат на неподходящ стол за хранене. Когато крачетата нямат опора или тя е много ниско, коремните мускули се активират и това пречи на апетита. Важно е ъгълът между колената и корема да бъде не повече от 90 градуса. Най-правилно е да следвайте правилото 90-90-90 (фиг. 1)

Понякога се оказва пък, че масата е прекалено висока и на детето му е неудобно да се храни. Децата избягват дискомфорта и колкото и да са гладни, те няма да искат да се хранят, ако нещо друго им пречи да го правят с лекота.

                                         

                              (Фиг.1)       

                     Правилна и грешна позиция за хранене

                              (Фиг.2) 

 

🥣 Използвайте интересни съдове за хранене.

Звучи като нещо много елементарно, но наистина работи.

Осигурете на детето си атрактивни съдове за хранене. Нека те бъдат с интересна форма или цвят, а защо не и приборите да бъдат с дръжки на животни или колички.

Децата възприемат най-лесно чрез играта и именно чрез нея, те могат да усвоят умението на самостоятелното хранене.

                            

🗣️ Общувайте.

Малките разговори по време на хранене, могат да създават чувство за уют в семейството. Не става въпрос за задълбочени разговори, никое дете не обича такива, а за нещо съвсем простичко. Попитайте детето си каква е била най-забавната игра, която са играли днес в градината/яслата. Попитайте го дали са правили грандиозни бели с приятелите. Друг вариант е да разглеждате книжка или да говорите за любим герой.

Приемайте всичко на игра и ще видите как детето само ще води разговорите и ще очаква тези моменти с нетърпение.

 

Надяваме се нашите изпитани стратегии да помогнат на вас и на вашия малчуган и храненето от мъчение да се превърне в забавление. 

Приятно хапване!

 

Ако имате съмнение, че проблемите свързани с храненето са в следствие на здравословен проблем, моля обърнете се към лекуващият ви лекар или към специалист по детско хранене.

Статията има информативен характер и не е медицински съвет!

*   Jacobi C, Agras WS, Bryson S, Hammer LD. Behavioral validation, precursors, and concomitants of picky eating in childhood. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 2003;42:76-84

**  Sullivan PB, Lambert B, Rose M, et al. Prevalence and severity of feeding and nutritional problems in children with neurological impairment: Oxford Feeding Study. Dev Med Child Neurol 2000;42:674-80

Коментари:

  • Полезна статия! При нас в действителност се оказа, че проблема е от неправилната позиция на детето по време на хранене.

    Ванеса Янкова на

Оставете коментар:

* задължително

Коментарът Ви ще бъде публикуван след преглеждане.